Οι ποιητές και οι συνθέτες δεν έκαναν λάθος. Οι εποχές, αυτοί οι κύκλοι της φύσης που ανανεώνονται συνεχώς, αποτελούν μόνιμη έμπνευση για το ανθρώπινο πνεύμα και – πολύ περισσότερο – για το στομάχι του.
Όμως, προτού απαγγείλετε τους επαίνους για κάθε συνταγή, πρέπει να κατανοήσετε όλες τις έννοιες.
Η ΦΥΣΗ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΩΣΤΑ
Κάθε σεζόν έχει το μερίδιό της σε νέα προϊόντα που προσφέρουν ειδικά οφέλη για την υγεία.
Τα θρεπτικά συστατικά, τα μέταλλα και οι θερμίδες είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της θερμoκρασίας του σώματός μας.
Το χειμώνα, η φύση μας προσφέρει απλόχερα όλα αυτά τα συστατικά, αφού οι βολβοί, οι ρίζες, τα λάχανα και τα πράσα ξεχειλίζουν από ωφέλιμα συστατικά.
Όσο για τις βιταμίνες, η μητέρα φύση έχει σκεφτεί τα πάντα και μάλιστα γι’ αυτό παράγει τα εσπεριδοειδή.
Την άνοιξη και αργότερα το καλοκαίρι, για να ζήσετε αρμονικά με τον ήλιο, πρέπει να μείνετε ενυδατωμένοι.
Τι θα μπορούσε να είναι καλύτερο από γλυκιές μπουκιές γεμάτες νερό και υπέροχες γεύσεις (κεράσια, φράουλες, ροδάκινα, πεπόνια, καρπούζια …).
Αλλά προσέξτε, από το ένα έτος στο άλλο, οι εποχές δεν είναι οι ίδιες, και ο μόνος πραγματικός δείκτης του τί να φάτε είναι ο κήπος σας και ο παραγωγός σας!
Δυνατό «Ναι» στις ΚΥΓΕΩ, ναι στην εγχώρια τροφή και όχι σε αυτή που διανύει ατελείωτα τροφοχιλιόμετρα για να φτάσει στο πιάτο μας και όχι στους ψεύτικους φίλους και τις ψευδείς ετικέτες…
H ΕΠΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΟΜΟΙΟΚΑΤΑΛΗΞΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ
Εκτός από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, το κύριο πλεονέκτημα της εποχικής κουζίνας είναι η γεύση!
Μιλάμε για τοπικά προϊόντα, για τα φρούτα και τα λαχανικά: έχουν ανάγκη να ριζώσουν, έχουν ανάγκη από ζωντανό χώμα, (και όχι γεματό χημικά και λιπάσματα), έχουν ανάγκη τον ήλιο για να ωριμάσουν και να αναπτύξουν όλες τις γεύσεις τους !
Στηρίζοντας μικρά αγροκτήματα και εγχειρήματα ΚΥΓΕΩ, λέμε αντίο στα λαχανικά υδροπονίας, στα φώτα νέον και στις κακές ακτίνες.
Υιοθετώντας την εποχικότητα, χαιρόμαστε όταν βρίσκουμε γεύσεις που είχαμε χάσει, αλλά επίσης, όταν τελειώνει η εποχή τους τις αποχαιρετούμε.
Όταν είναι πολύτιμες για εμάς, τις μεταποιούμε για να μπορούμε να τις γευόμαστε όλο το χρόνο.
ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ
Καταναλώνοντας εποχικά και τοπικά, είμαστε μέρος ενός ενάρετου κύκλου.
Παραγωγή στην εποχή που πρέπει, σημαίνει ότι αφήνουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της.
Αγοράζοντας εποχικά και κατά προτίμηση τοπικά, σημαίνει υποστήριξη μιας οικονομίας σε ανθρώπινη κλίμακα: ευνοούμε τους μικρούς παραγωγούς, τις ανταλλαγές μεταξύ γειτόνων και τις επισκέψεις σε μικρά αγροοικολογικά κτήματα για να γεμίσουμε τα πιάτα μας.
(Ψιτ: μιλάμε για μια βόλτα, είναι σεζόν που φυτρώνουν τα βλήτα και η γλυστρίδα, αυτό το φυτό για όλες τις χρήσεις: σαλάτες, τουρσί!).
Τελικά, ευχαριστούμε τις εποχικές γεύσεις μας, μειώνοντας παράλληλα τα έξοδά μας και το αποτύπωμα άνθρακα.
Και αυτή η αρχή της εποχικότητας, ισχύει και για το κρέας και τα ψάρια.
Θα καταλάβετε λοιπόν, σεβόμενοι τις εποχές ως πρώτη αρχή της διατροφής σας, ότι επανασυνδεόμαστε με τον πλανήτη και δημιουργούμε μια οικονομία γεύσης!
Απάντηση